Wordde APA formatında kaynakça nasıl yazılır ?

Yurek

New member
Bir Kaynakça Hikâyesi: APA Formatında Yazmanın Zorlukları ve Gücü

Merhaba Forumdaşlar,

Bugün sizlerle belki de çoğumuzun hayatında küçük ama bir o kadar da anlamlı bir anı paylaşmak istiyorum. Üniversiteye ilk adım attığımda, kaynakça yazmak bana öyle karmaşık ve uzak bir konu gibi gelmişti ki… "Neden bu kadar zor bir şey var?" diye düşünmeden edememiştim. Şimdi bakınca, o ilk zamanlarda ne kadar kaybolduğumu, bu küçük ama önemli ayrıntıyı anlamakta ne kadar zorlandığımı hatırlıyorum. O zamanlar, her şey karışıktı.

Bir gün, bir arkadaşım bana bir hikaye anlatmıştı. Hikaye çok basit ve bir o kadar da derindi. O an ne kadar basit bir şey gibi görünse de, bana çok şey öğretmişti. İşte o hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hikâyenin Başlangıcı: İlk Kaynakça Denemem

Zeynep, hala aklımda. O, benim kaynakça yazma konusunda rehberim olmuştu. O gün, benim gibi pek çok öğrencinin de hayatında çok önemli bir dönüm noktasıydı. Zeynep, empatik bir insandı. Her zaman insanları anlamaya çalışan, onlara duygusal bir destek vermeyi seven biriydi. Bir gün, kaynakça yazma üzerine sohbet ederken, bana "Her şeyin bir yolu var" demişti. "Kaynakçayı doğru yazmak, aslında bir saygı göstergesidir."

Zeynep, nasıl yapmam gerektiği konusunda bana bir çözüm sunmak yerine, bana önce anlamam gereken şeyi anlatmayı tercih etti. "APA formatı, bir yol haritasıdır" diyordu, "Her kaynağın bir yeri var, tıpkı hayatımızda olduğumuz gibi. Onları doğru şekilde düzenlemek, hem kendi emeğine saygı göstermek hem de başkalarının emeğine…".

O an Zeynep’in yaklaşımının ne kadar ilişkisel bir yönü olduğunu fark ettim. Her şeyin bir ilişkisi vardı, tıpkı bir hikâyedeki karakterler gibi. Kaynaklar da birer karakterdi ve her birine dikkat etmem gerekiyordu. "Her kaynağın yeri ve zamanı var. Onları doğru yerleştirmek, senin hikayenin en önemli parçası olacak" demişti Zeynep, bana gülümseyerek.

Kaynakça Yazmanın Zorluğu ve Stratejik Yaklaşım: Can’ın Yardımı

O gün Zeynep’in bana söyledikleri kafamda dönüp duruyordu, ama yine de bir noktada karışıklık hissediyordum. İşte tam o zaman, Can devreye girdi. Can, Zeynep’in tam tersiydi. O daha çok çözüm odaklıydı ve her konuda stratejik düşünmeye odaklanıyordu. Kaynakça yazma konusunda da tam olarak böyle yapmam gerektiğini söylüyordu: "Kendini bu kadar kaybetme. APA formatını bir bulmaca gibi düşün. Her kaynağın yerini doğru şekilde koyarsan, başına dert açmazsın."

Can, bana her bir kaynağın nasıl düzenlenmesi gerektiğini adım adım gösterdi. İlk önce kitapları, dergileri, internet kaynaklarını sırasıyla nasıl yazmam gerektiğini açıkladı. Her bir kaynağın nasıl belirtilmesi gerektiğini, başlıkları, yazar isimlerini, yıl bilgilerini ve sayfa numaralarını nasıl doğru yazmam gerektiğini defalarca tekrar etti. Stratejik bir yaklaşım vardı. O kadar kesindi ki, başıma herhangi bir şey gelmeyeceğinden emin oldum.

Can, APA formatının sadece bir düzenleme tekniği değil, aynı zamanda bir çeşit strateji olduğunu düşündü. "Yani aslında senin hikâyende ne kadar yer aldığın önemli" diyordu. "Ne kadar düzenli olursan, o kadar güçlü olursun. Kaynakça da tıpkı bu."

APA Formatı ile İki Dünyanın Birleşmesi

Zeynep ve Can’ın bakış açıları birbirinden çok farklıydı, ancak bana çok şey öğretmişlerdi. Zeynep’in empatik yaklaşımı, kaynakçayı sadece bir düzenleme işinden çok daha fazlası olarak görmemi sağladı. Kaynakça yazarken, başkalarının emeğine saygı göstermem gerektiğini fark ettim. Ancak Can’ın stratejik yaklaşımı, APA formatını bir tür harita gibi görmeme yardımcı oldu. Her kaynağın bir yerinin olması, onları doğru sıraya koymamın önemini kavramama olanak sağladı.

Bütün bu bilgileri birleştirdiğimde, aslında kaynakça yazmanın çok daha anlamlı bir şey olduğunu anladım. Bir kitabın yazarından alıntı yaparken, bir makale referansı gösterirken, ya da internet üzerindeki bir kaynağı kullanırken, hepsinin arkasında bir emek ve bir düşünce vardı. APA formatı, bu emeği düzenli ve doğru şekilde yansıtmanın bir yoluydu.

Ve bir gün, Zeynep’in dediği gibi, her şeyin bir yolu olduğunu fark ettim. Kaynakça yazarken bile bir yol haritası vardı ve ben o haritayı başarıyla takip edebiliyordum.

Hikâyenin Sonuçları: Kaynakçayı Gerçekten Anlamak

Zeynep’in empatik yaklaşımını ve Can’ın stratejik çözüm önerilerini birleştirdiğimde, APA formatının ne kadar derin bir anlam taşıdığını daha iyi kavradım. Artık her kaynakça yazarken, sadece bir düzenleme değil, bir saygı gösterdiğimi biliyorum. Hem kendi çalışmama hem de başkalarının emeklerine.

Her bir kaynağın yeri olduğunu ve her bir kaynağa olan saygının, sadece bir akademik zorunluluk değil, aynı zamanda insan ilişkilerinin bir parçası olduğunu öğrendim.

Sizler de kaynakça yazarken, Zeynep ve Can gibi farklı bakış açılarıyla yaklaşmayı hiç düşündünüz mü? Benim gibi, hem duygusal hem de stratejik bir şekilde APA formatını kucakladığınızda, bu sürecin size nasıl farklı bir anlam kattığını fark ettiniz mi?

Hikâyeme katıldığınız için çok teşekkür ederim, forumdaşlar. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum!